De Chinese overheid stopt het met gebruik van de producten van een aantal grote, veelal Amerikaanse techbedrijven.

Met name fabrikant van netwerkapparatuur Cisco is de dupe van het nieuwe Chinese beleid. Waar er in 2012 nog zestig producten werden toegestaan, waren dat er eind 2014 nog maar nul. 

Ook zijn producten van Apple en beveiligingsbedrijf McAfee in de ban gedaan door de Chinese overheid, evenals de producten van Citrix, dat software voor servers levert. Eerder werd al bekend dat de Chinese overheid geen gebruik meer maakt van antivirussoftware van Symantec en Kaspersky.

Die producten worden vooral vervangen door lokale producten, blijkt uit een analyse van Reuters. Het aantal producten op de lijst is de afgelopen twee jaar met tweeduizend producten toegenomen naar een krappe vijfduizend, maar bijna alle nieuwe producten zijn van Chinese makelij. Het aantal toegestane buitenlandse merken nam af met een derde. 

Een woordvoerder van het Chinese aanbestedingsagentschap stelt dat er meerdere redenen zijn voor de verschuiving. Zo bieden Chinese bedrijven simpelweg steeds meer producten aan, luidt de verklaring. Opvallend is wel dat de verandering in beleid ongeveer samenvalt met de onthullingen van Edward Snowden uit 2013 over de Amerikaanse spionagepraktijken.