Experts uit Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en Italië hebben dinsdag onder leiding van de Europese politieorganisatie Europol een groot botnet uit de lucht gehaald.

Het botnet bestond uit 3,2 miljoen computers.

Een botnet is een netwerk met geïnfecteerde computers die vanuit een centraal punt door cybercriminelen worden aangestuurd om bijvoorbeed cyberaanvallen uit te voeren of spam te versturen. In het geval van het Ramnit-botnet ging het om pc's die werden gebruikt om persoonlijke gegevens en inloggegevens voor internetbankieren te stelen

De computers wisten ook antivirussoftware uit te schakelen. Er werden verschillende lekken in Windows misbruikt. Slachtoffers moesten wel eerst een geïnfecteerde bijlage uit een mail downloaden of een pagina met malware bezoeken.

Volgens Europol werd het netwerk dinsdag ontmanteld door experts. Onderzoekers uit de vier landen werkten samen met deskundigen van techbedrijven zoals Microsoft en Symantec.

Servers werden afgesloten en internetdomeinen die gebruikt werden door de beheerders van het botnet werden onbruikbaar gemaakt. Symantec zei in een verklaring dat het botnet al zo'n vijf jaar in de lucht was en was uitgegroeid tot een 'enorme criminele onderneming' die grote groepen mensen geld afhandig maakte.

Microsoft en Symantec hebben een oplossing voor de lekken gevonden die worden uitgerold naar gebruikers. 

Drie dingen die nodig zijn om cybercrime te bestrijden