Apple moet van een rechter in Texas 532,9 miljoen dollar, omgerekend bijna 470 miljoen euro, betalen aan het Amerikaanse bedrijf Smartflash. 

Dat meldt Bloomberg.

De patentzaak betreft uitvindingen van Smartflash die onrechtmatig gebruikt zouden worden in iTunes, onder meer om in-app aankopen te faciliteren. 

Smartflash eiste daarom 852 miljoen dollar van Apple, terwijl laatstgenoemde de geleden schade op maximaal 4,5 miljoen dollar waardeerde.

Standpunt Apple

Volgens een woordvoerder van Apple is het enige doel van Smartflash bovendien om het in de Verenigde Staten geldende "patentsysteem te misbruiken om royalty's te krijgen voor technologie die Apple heeft uitgevonden".

In de aanklacht van Smartflash staat echter dat de oprichter begin 2000 zijn technologie heeft gedemonstreerd aan iemand die inmiddels bij Apple werkt, waarna de Amerikaanse techgigant deze bewust zelf zou hebben ontwikkeld. 

Apple stelt op zijn beurt dat Smartflash te lang gewacht heeft met het aanvragen van patenten voor zijn uitvindingen, en dat deze bovendien niet geldig zijn. .

Patenttrol

De enige functie van Smartflash zou zijn om andere bedrijven aan te klagen wegens patentschending, een zogeheten patenttrol. Apple voert hiervoor aan dat Smartflash "geen producten maakt, geen medewerkers in dienst heeft, geen banen creëert en geen aanwezigheid in de VS heeft".

De rechter heeft de claims van Apple verworpen. Het bedrijf gaat in beroep tegen die uitspraak

Ook Samsung en Google worden aangeklaagd door Smartflash. De ontwikkelaar van de ooit populaire iOS-game Coin Dozer schikte eerder al met het bedrijf vanwege dezelfde patentschending.