De Amerikaanse federale recherche FBI heeft weet van zestig cybercrimegroepen die aangestuurd worden door een bepaald land, zoals Noord-Korea.

Dat zei het hoofd van de afdeling cybercrime, Joseph Demarest, dinsdag. Volgens hem wist zijn dienst vorig jaar binnen een maand dat Noord-Korea achter de grote hack van Sony Pictures zat. 

De filmmaatschappij was producent van de film The Interview, waarin de Amerikaanse inlichtingendienst CIA een plan beraamt om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden.

In een andere zaak loofden de FBI en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington dinsdag een beloning van 3 miljoen dollar (ruim 2,6 miljoen euro) uit voor tips die tot de aanhouding van de Rus Jevgeni Bogatsjov leiden.

Hij is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor het leiden van het netwerk GameOver Zeus, dat meer dan 100 miljoen dollar van online bankrekeningen zou hebben gestolen. De Amerikanen vermoeden dat hij in Rusland verblijft. Volgens de FBI is nog nooit zo'n hoge beloning uitgeloofd voor een verdachte van cybercrime.

Drie dingen die nodig zijn om cybercrime te voorkomen