Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), de landelijke ondernemersorganisatie voor de taxibranche, heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) in een brandbrief gevraagd de illegale taxidienst Uberpop nu echt te gaan aanpakken.

Dat maakt KNV dinsdag bekend.

"Het is voor de taxibranche niet te verkroppen dat Uber het concept Uberpop kan blijven handhaven", aldus de organisatie in de brief (pdf).

De KNV eist dat de staatssecretaris nu "zo snel mogelijk daadwerkelijk effectief optreedt tegen de illegale taxidienst en er een einde aan maakt". De organisatie wil snel een plan van aanpak zien.

Vergunning

Uberpop is onderdeel van taxiapp Uber. Via Uber kunnen gebruikers in hun app taxi's bestellen, beoordelen, betalen en hun locatie volgen. Er zijn chauffeurs met vergunning te boeken, maar bij Uberpop kunnen particulieren zich aanmelden als chauffeurs en na een keuring vervoeren zij passagiers zonder vergunning.

Vorige week protesteerden al honderden taxichauffeurs tegen de dienst die ondanks diverse boetes door wordt gezet. Dit weekend werden in verschillende steden Uberpop-chauffeurs klem gereden.

Regels

De KNV eist net als de chauffeurs dat Uberpop zich aan dezelfde regels moet houden als de taxibranche. Een vergunning en taximeter kosten voor een taxichauffeur veel geld terwijl Uberpop-chauffeurs goedkoper ritjes kunnen aanbieden, omdat ze die kosten niet maken.

In juli bepaalde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) al dat Uberpop illegaal is in Nederland. Een rechter bevestigde dat later.

Desondanks gaat Uber door met zijn particulierendienst. Het bedrijf wacht naar eigen zeggen nieuwe wetgeving af die later dit jaar verwacht wordt. Mogelijk worden particulierendiensten daarin toegestaan, hoewel dat nog lang niet zeker is.

Frustratie

KNV-voorzitter Bertho Eckhardt: "Ik praat de acties van afgelopen weekend niet goed, maar heb wel begrip voor de frustraties die inmiddels steeds verder oplopen. En ik vrees dat het nog langer gedogen van Uberpop zal leiden tot een uitermate chaotische situatie binnen de taxiwereld."

KNV schrijft in de brief dat het "ondenkbaar" is dat Uberpop door mag gaan. "Ook niet vooruitlopen op een discussie over de evaluatie van de taxiwetgeving en eventuele door te voeren wijzigingen." Volgens KNV heeft de rechter al laten weten dat Uberpop ook onder een nieuwe wet niet zal passen.

Op welke termijn KNV precies actie van Mansveld verwacht, is niet bekend.

'Voldoende'

In een een brief aan de Tweede Kamer liet Mansveld maandag weten dat ILT handhavend blijft optreden tegen overtredingen van Uberpop-chauffeurs. Er zijn inmiddels tien Uberpop-chauffeurs beboet waarna diverse keren een dwangsom is opgelegd aan Uber.

Mansveld laat in de brief weten dat ze de handhavingscapaciteit van ILT "voldoende" acht. Er worden geen extra maatregelen genomen nu Uber ondanks de boetes door blijft gaan.