Ruim de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over de veiligheid van privégegevens die via internet worden gedeeld.

Dat blijkt dinsdag uit onderzoek (pdf) van beveiligingsbedrijf Symantec onder ruim 7.000 Europeanen uit zeven landen, waaronder Nederland.

In Nederland zegt 53 procent van de mensen bezorgd te zijn over de bescherming van hun data. 

Slechts 5 procent vindt het goed dat hun gegevens met derden worden gedeeld, het laagste van de onderzochte landen. In Italië vindt 46 procent van de ondervraagde mensen het geen probleem als hun gegevens worden gedeeld. In totaal denken zeven op de tien Europeanen dat hun privégegevens worden verkocht aan derden om geld te verdienen.

Voorwaarden

Maar liefst 53 procent van de Italianen zegt de gebruiksvoorwaarden te lezen voordat ze internetdiensten gebruiken. In andere Europese landen ligt dat veel lager: een kwart van de Denen leest de voorwaarden, terwijl in Nederland slechts 15 procent dit doet.

Nederlanders hebben vooral weinig vertrouwen in de manier waarop sociale media, webwinkels en technologiebedrijven met hun gegevens omgaan. Het vertrouwen in gegevensbescherming door de overheid ligt relatief hoog op 57 procent. Ook de bewaring van privégegevens door banken en ziekenhuizen baart ruim 70 procent van de Nederlanders geen zorgen.

Om gegevens privé te houden zegt 59 procent van de Nederlanders het online plaatsen van persoonsgegevens te vermijden. Ongeveer één op de drie Europeanen zou wel eens nepgegevens opgeven om de privacy te beschermen.