Stichting Brein heeft de afgelopen weken zes Nederlandse websites offline gehaald waarop het populaire illegale streamingprogramma Popcorn Time werd aangeboden.

Dat meldt de stichting op zijn website.

Het gaat om in Nederland gehoste sites, waaronder popcorntime.nl, popcorn-time.eu en popcorntimefilms.nl. Hierop is sinds kort een melding van Brein zichtbaar waarin wordt uitgelegd waarom de sites offline zijn gehaald.

Het verdwijnen van de websites heeft geen effect op de werking van Popcorn Time binnen Nederland, het downloaden van de software wordt enkel lastiger gemaakt.

Brein laat weten dat met de websitebeheerders die geïdentifceerd konden worden een schikking is getroffen, inclusief dwangsom.

Popcorn Time

Het programma Popcorn Time maakt gebruik van torrents om videobestanden te downloaden en opnieuw te verspreiden, en is daarom illegaal volgens de Nederlandse wet. 

Het uploaden van auteursrechtelijk materiaal was in Nederland al illegaal, maar sinds april geldt ook een downloadverbod dat het downloaden van auteursrechtelijk materiaal uit illegale bron verbiedt.

Brein liet destijds al weten niet achter individuele downloaders aan te gaan, maar zich vooral te gaan richten op voorlichting.

Op de offline gehaalde websites wordt daarom benadrukt dat zowel up- als downloaden bij wet verboden is. Ook wordt er verwezen naar een website waarop legale alternatieven voor Popcorn Time worden uitgelicht.

In augustus van vorig jaar bleek echter dat Popcorn Time in 2014 juist een sterke groei heeft doorgemaakt in Nederland. Het programma stond toen al geïnstalleerd op 1,3 miljoen Nederlandse apparaten.

Vijf vragen over illegale streamingdienst Popcorn Time