De simkaarten van het Nederlandse bedrijf Gemalto zijn veilig om te gebruiken, ondanks aanwijzingen dat de NSA de versleuteling van sommige kaarten heeft gekraakt.

Dat stelt het bedrijf maandag in een verklaring. Gemalto produceert jaarlijks zo'n 2 miljard simkaarten voor veel verschillende telecomaanbieders.

Vorige week meldde The Intercept op basis van documenten uit de verzameling van Edward Snowden dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA regelmatig zogenoemde encryptiesleutels voor de simkaarten onderschepte.

Deze geheime codes zorgen ervoor dat telefoonverkeer via de simkaarten beveiligd wordt en niet zomaar kan worden afgeluisterd. De NSA en Britse evenknie GCHQ zouden echter zeven miljoen sleutels hebben onderschept, waardoor de beveiliging ongedaan werd gemaakt.

Gemalto zegt nog verder onderzoek te doen naar de hack, maar spreekt van "voorlopige conclusies" die aanduiden dat de simkaarten van het bedrijf nog veilig zijn. Het bedrijf verwacht bovendien niet dat de hack veel geld zal kosten.

Woensdagochtend houdt Gemalto een persconferentie waarin uitgebreider zal worden ingegaan op de resultaten van het onderzoek.