Apple gaat voor 1,7 miljard euro twee Europese datacenters bouwen in Ierland en Denemarken.

Dat maakt het bedrijf maandag bekend.

De datacenters worden gebouwd in het Ierse Athenry, in het graafschap Galway, en in het Deense Viborg, op het schiereiland Jutland. De twee locaties zijn bedoeld om online diensten zoals de App Store, iMessage, Maps en Siri draaiende te houden voor Europese klanten.

De datacenters zullen beiden ruim 165.000 vierkante meter groot worden en moeten in 2017 daadwerkelijk in gebruik genomen worden.

Volgens directeur Tim Cook zijn de twee datacenters waarin Apple 1,7 miljard euro investeert het grootste Europese project van Apple tot nu toe. Het bedrijf zegt dat het honderden banen zal creëren. Momenteel zijn er bij Apple zelf 18.300 mensen in dienst verspreid over 19 Europese landen.

Milieu

Het bedrijf achter onder meer de iPhone zet met de nieuwe datacenter helemaal in op het milieu. De twee faciliteiten zullen draaien op hernieuwbare energie.

Bovendien wordt de Ierse vestiging gebouwd op grond die voorheen gebruikt werd voor de kweek van uitheemse boomsoorten. Als compensatie zal Aple inheemse bomen planten in Derrydonnell Forest.

Het Deense datacenter vangt daarnaast de vrijkomende warmte van de apparatuur op zodat die vervolgens kan worden gebruikt om huizen in de buurt te verwarmen