De Amerikaanse overheid reageerde pas laat op de grote hack bij Sony van eind 2014 en verschillende instanties werkten vervolgens langs elkaar heen.

Dat blijkt uit een reconstructie van de Wall Street Journal op basis van documenten en anonieme bronnen betrokken bij het onderzoek.

De Amerikaanse zakenkrant schetst een beeld waarin diverse Amerikaanse overheidsinstanties verantwoordelijk zijn voor delen van het onderzoek en langs elkaar heen werken.

Gealarmeerd

Sony ontdekte op 24 november 2014 dat het gehackt was. Toen was nog niet duidelijk dat er grote hoeveelheden gevoelige bedrijfsinformatie zoals documenten, filmscripts en e-mails buit waren gemaakt.

Enkele uren nadat de hack was ontdekt, lichtte Sony de FBI in. Hoewel Sony volgens bronnen direct gealarmeerd was door de hack, werd er bij de FBI nauwelijks gereageerd omdat de omvang nog niet bekend was.

Aanslagen

Het duurde vervolgens dagen voor de Amerikaanse overheid zich echt met de hack ging bemoeien. Dat gebeurde nadat de hackers dreigden aanslagen te plegen op bioscopen die The Interview vertoonden. In de film waarin wordt een aanslag op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un beraamd.

De National Organization of Theatre Owners vroeg Homeland Security vervolgens om hulp, maar de organisatie liet weten dat het geen informatie over de dreiging had en dus geen advies kon geven. Daarna besloten theaters de films niet te vertonen en vervolgens trok Sony de film helemaal terug.

Dat besluit werd genomen op basis van gebrekkige informatie. De FBI had het onderzoek inmiddels grotendeels overgenomen en deelde nauwelijks informatie met Sony, aldus de anonieme bronnen. Ook Homeland Security was niet op de hoogte gebracht.

Sony zou de FBI zelfs expliciet gevraagd hebben of de film moest worden teruggetrokken, maar de instantie wilde geen advies geven.

Witte Huis

Het Witte Huis, dat zich pas erg laat met de hack ging bemoeien, sprak zich vervolgens openlijk uit tegen het terugtrekken van de film.

Dat gebeurde ongeveer tegelijk met een ongebruikelijke verklaring van de FBI dat Noord-Korea achter de hack zou zitten. Die verklaring kwam er na druk van het Witte Huis. De FBI wilde geen informatie openbaar maken. Sony was gefrustreerd over het besluit omdat het bedrijf zo’n verklaring liever eerder had gezien.

Volgens experts toont de situatie na de Sony-hack aan dat er maatregelen nodig zijn. President Barack Obama heeft al aangekondigd een nieuwe overheidsinstantie te willen oprichten die onderzoeken bij dergelijke hacks zal leiden.