Een Amerikaanse federale rechter heeft de rechtszaak verworpen die tegen Google was aangespannen vanwege vermeende concurrentievervalsing via Android.

De rechter deed vrijdag uitspraak in de zaak, zo meldt Reuters.

De aanklacht tegen Google heeft betrekking op de apps van het bedrijf die standaard op zijn Android-besturingssysteem worden meegeleverd. 

Smartphonefabrikanten mogen Android gratis afnemen, maar moeten om van de Google Play Store gebruik te mogen maken wel standaard Google-diensten zoals Maps, Gmail en zijn zoekmachine op hun toestellen installeren.

Volgens de aanklagers zou dit geleid hebben tot oneerlijke concurrentie, wat weer voor onnodig hoge prijzen van smartphones zou hebben gezorgd.

'Geen duidelijk verband'

De federale rechter, Beth Labson Freeman, vond het aangevoerde bewijs voor deze vermeende oorzaak-gevolgrelatie echter niet substantieel genoeg, zo oordeelde zij. 

Freeman zei dat de vermeende oneerlijke prijzen en het risico op een verlies aan innovatie niet per se middelen hoeven te zijn van Google om zijn concurrentiepositie te willen verstevigen. 

De aanklagers hebben volgens de Californische wet wel nog drie weken de tijd om hun aanklacht te herzien. Beide partijen hebben nog niet gereageerd op de uitspraak.

Google ligt ook in veel andere landen onder vuur. De Europese Commissie heeft meerdere onderzoeken lopen naar vermeend machtsmisbruik door de zoekgigant. Ook Rusland gaat mogelijk de concurrentiepositie van het bedrijf in het land onder de loep nemen.

4 onderzoeken naar Google: zoekgigant onder de loep