Boekwinkel Bruna lanceert over ongeveer drie maanden een dienst die onbeperkt toegang biedt tot een collectie e-books en tijdschriften.

In de komende maanden wordt de dienst Bliyoo nog op kleine schaal getest en worden gesprekken gevoerd met uitgevers over de e-books en tijdschriften die in het aanbod komen, aldus woordvoerder Linda Eradus van Bruna. Geïnteresseerden kunnen zich per e-mail aanmelden voor de test.

Doel is om bij de lancering 75 procent van het totale Nederlandse e-bookaanbod op de dienst te hebben. Het Centraal Boekhuis, de distributeur van alle Nederlandstalige e-books, biedt momenteel ruim 35.000 digitale boeken aan. De dienst van Bruna moet dus zo'n 26.000 titels gaan bevatten. Het bedrijf wil ook de allernieuwste titels in het abonnement opnemen.

Bliyoo gaat de concurrentie aan met de e-bookdienst van Bibliotheek.nl, die ruim 10.000 titels aanbiedt, en met Elly's Choice, een beperktere dienst die elke maand tien e-books aanbiedt voor 2,99 euro.

Prijs

De maandelijkse abonnementsprijs van Bliyoo is nog niet bekend. Dat hangt nog af van de gesprekken met uitgevers en het vaststellen van een "redelijke betaling" aan auteurs wiens boeken worden aangeboden.

Bliyoo zal in ieder gebruikt kunnen worden op Android- en iOS-apparaten en op pc's. Op e-readers zal de dienst niet werken. "De reden daarvoor is dat er ook tijdschriften in komen, en die kunnen niet op e-readers worden gelezen", zegt Eradus daarover.

De dienst wordt ontwikkeld door het Baarnse bedrijf Push2Tablet, dat ook al de digitale boeken- en tijdschriftenkiosk Tablisto maakte voor Bruna. Daar kunnen titels alleen los worden gekocht en is het niet mogelijk om een abonnement af te sluiten.