Wereldwijd maken ruim 500 miljoen mensen gebruik van torrents om illegaal films, tv-series, games en software te downloaden.

Dat stelt althans Tru Optik Data in een woensdag verschenen rapport over het wereldwijde gebruik van de peer-to-peerdienst.

Volgens het onderzoeksbureau waren in 2014 zo'n 970 miljoen unieke ip-adressen actief in torrentnetwerken. Omdat een enkele gebruiker meerdere ip-adressen kan gebruiken, wordt het aantal torrentgebruikers lager ingeschat.

In totaal werden in 2014 zo'n 18 miljard torrents gedownload, zo stelt het rapport. In ruim de helft van de gevallen ging het om tv-series en films. Daarna zijn respectievelijk porno, games, software en muziek de meest populaire categorieën.

Nederland

Tru Optik deed alleen onderzoek naar het downloaden van Engelstalige films en series, waardoor de VS en Verenigd Koninkrijk zijn oververtegenwoordigt onder de actiefste downloadlanden. Maar ook in Brazilië, Rusland en India vinden illegale downloads van Hollywood-films gretig aftrek.

Nederland verschijnt niet in de algemene top 10 van landen waar het meest wordt gedownload, maar verschijnt wel op plek 10 van de landen waar de meeste individuele tv-downloads zijn gedaan. Nederlanders downloadden volgens het rapport in 2014 iets minder dan 100 miljoen tv-bestanden via torrents, goed voor ongeveer 2,2 procent van het wereldwijde totaal.

Tru Optik zegt de data te verzamelen om bedrijven inzicht te geven in de manier waarop hun creaties illegaal worden gedeeld, en om een beeld te geven van de inkomsten die zij hierdoor mislopen. Er zijn gegevens over individuele downloaders geregistreerd bij het onderzoek.

Hoe werkt Bittorrent en waarom zijn torrents zo populair?