Het Nederlandse bedrijf Wetransfer heeft 25 miljoen dollar (22 miljoen euro) opgehaald bij een investeringsronde.

Dat laat oprichter en directeur Bas Beerens weten aan nrc.next.

Via Wetransfer kunnen grote bestanden verstuurd worden via e-mail. Het bestand wordt door Wetransfer voor een aantal dagen online gezet waarna de ontvanger het met een linkje vanuit z'n mail kan downloaden.

Met de investering zou Wetransfer gewaardeerd worden op 100 tot 200 miljoen dollar. Het bedrijf bestaat sinds 2009 en is door Nederlanders opgericht. Inmiddels werken er zo'n dertig medewerkers bij Wetransfer.

Winstgevend

Maandelijks gebruiken 25 miljoen mensen de clouddienst en het bedrijf is volgens Beerens sinds 2013 winstgevend. De financiële groei zou "exponentieel" zijn, maar een winstcijfer noemt Beerens niet. Nrc.next weet te melden dat de omzet volgens schattingen op 20 miljoen euro per jaar ligt.

De inkomsten komen voor 40 procent uit advertenties en voor 60 procent uit zakelijke gebruikers die 10 euro per maand betalen om grotere bestanden te mogen versturen.

Verenigde Staten

Met de investering van 22 miljoen euro door High Capital Europe wil Wetransfer verder uitbreiden, vooral in de Verenigde Staten (VS). Het bedrijf is al actief in 200 landen en elke seconde worden er 50 bestanden verstuurd.

Toch ziet Wetransfer nog groeimogelijkheden in bijvoorbeeld de VS. Beerens:  "We gaan meer campagnes en partnerships sluiten om daar adverteerders te winnen. Zo hebben we laatst het openingsfeest voor de Grammy Awards gesponsord. En er zijn plannen om een tv-zender te maken op basis van de achtergrondfoto’s en video’s die we tonen; WeTransfer TV. De eerste testversie verschijnt binnenkort."

In 2014 haalden slechts vier Nederlandse startups meer geld op dan de 22 miljoen van Wetransfer. De grootste investering van vorig jaar bedroeg 200 miljoen euro.

Deze Nederlandse startups haalden in 2014 het meeste geld op

Record aan investeringen: Knapt er binnenkort een nieuwe internetbubbel?