De e-bookwinkel Tom Kabinet verkoopt vanaf deze week naast tweedehands e-books ook nieuwe e-books.

Dat laat Tom Kabinet maandag weten. De e-bookwinkel gaat het mogelijk maken om boeken die nieuw zijn gekocht bij de winkel weer door te verkopen via de eigen site.

De site ging in 2014 van start als handelplaats voor tweedehands e-books. In januari oordeelde de rechter dat de webwinkel onrechtmatig handelde omdat ook materiaal uit illegale bron kon worden verkocht. 

Sinds kort wordt daarom gecontroleerd of een boek een geldig watermerk bevat. Illegaal verkregen boeken zouden daardoor niet meer kunnen worden verkocht. E-bookwatermerken worden sinds 2013 door het Centraal Boekhuis (CB) aan Nederlandse boeken gekoppeld om illegale verspreiding te voorkomen en te herleiden naar de bron.

Marc Jellema van Tom Kabinet stelt tegenover NU.nl dat nu niet alleen kan worden gecontroleerd of een watermerk geldig is, maar ook of de verkoper zelf de aankoper van het e-book was. Dat kan in eerste instantie alleen bij boeken die zijn gekocht via Tom Kabinet, maar zal "op korte termijn" ook kunnen bij boeken die bij anderen zijn gekocht.

Garanderen

De bedoeling is dat verkopers van e-books hun eigen kopie van het bestand wissen. Er is echter geen technische mogelijkheid om dit daadwerkelijk te controleren. Jellema zegt vertrouwen te hebben in de eerlijkheid van gebruikers: "Klanten zeggen: 'Ik wil het netjes doen.'"

De website gaat in het vervolg 50 cent per verkocht tweedehands e-book overmaken aan de auteurs. Tom Kabinet brengt zelf 1,50 euro in rekening aan verkopers en maakt daar dus een derde van over naar uitgevers.

Martijn David, secretaris van het Nederlands Uitgeversverbond (NUV), benadrukt tegen NU.nl dat de rechter niet expliciet heeft gezegd dat de tweedehandsverkoop van e-books legaal is, zoals Tom Kabinet wel stelt. "De rechter heeft gezegd: 'Om die vraag te beantwoorden moet u een andere procedure starten.' Of we dat doen, overwegen we nu."