Hackers hebben maandenlang honderden miljoenen euro's weggesluisd van meer dan honderd banken in vooral de Verenigde Staten, Japan en Rusland. 

Experts spreken van één van de grootste bankroven in de geschiedenis.

De hackers hadden malware geïnstalleerd waarmee ze in de computers van de geldinstellingen konden kijken die werden gebruikt voor internationaal betalingsverkeer. Het internetbeveiligingsbedrijf Kaspersky Lab ontdekte de computerinbraak, meldt The New York Times zondag.

Geduld

De krant kreeg inzage in het rapport van het beveiligingsbedrijf dat maandag wordt gepubliceerd. Volgens Kaspersky gingen de hackers aan de haal met omgerekend bijna 265 miljoen euro maar volgens het bedrijf kan het ook drie keer zoveel zijn. Het is nog niet bekend om welke banken het gaat.

In Nederland is de High Tech Crime Unit van de politie op de hoogte gesteld. Het beveiligingsbedrijf ontkent dat ook banken in de Benelux slachtoffer zijn geworden van de hack.

De hackers hadden veel geduld nodig voor de cyberbankroof. Via de malware werd het gedrag van bankiers maandenlang gevolgd. Vervolgens konden de criminelen dat gedrag nabootsen en zo ongemerkt steeds relatief kleine bedragen naar dummy-rekeningen overmaken.

Banken zouden zelf niet aan de bel hebben getrokken om zo niet openbaar te maken dan hun systemen onveilig waren. Zo gingen de aanvallen langer door dan noodzakelijk was. Amerikaanse president Obama riep eerder deze week tijdens een bevieligingstop nog op tot verplichte melding van alle hacks die persoonlijke of financiële informatie bedreigen.

Vooral Rusland

Kaspersky Lab kwam de inbraak op het spoor toen het te hulp werd geroepen in Oekraïne. Daar begon eind 2013 in Kiev een automaat ''spontaan'' geld uit te spuwen. Uit onderzoek bleek daarna dat er een veel groter probleem was.

Bij de hackers zou het gaan om personen uit China, Rusland en Europese landen. Behalve banken zijn ook andere financiële instellingen getroffen. Het gaat om bedrijven in dertig landen, aldus Kaspersky. Vooral Russische instellingen zijn slachtoffer geworden.