Google-oprichters verkopen miljarden aan aandelen

Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin gaan de komende tijd voor een waarde van 4,4 miljard dollar van hun eigen Google-aandelen verkopen.

Dat meldt Business Insider.

Hoewel Page en Brin beiden zo'n vier miljoen Google-aandelen van de hand doen, blijven de oprichters het meerendeel van het stemrecht in het bedrijf behouden. Dit heeft te maken met de verschillende aandelen die Google uitgeeft.

Google heeft drie soorten aandeel: type A, B en C. Type A geeft tien keer minder stemrecht dan type B, en type C geeft helemaal geen stemrecht.

Na de verkoop bezitten Page en Brin nog 11,9 procent van de aandelen van type A en B van Google, maar hebben nog altijd 52 procent stemrecht in het bedrijf. De Google-oprichters verkopen beiden 2 miljoen aandelen van type C en 2 miljoen van type B. Hun aandelen van type B veranderen bij verkoop in type A-aandelen zonder stemrecht.

Na de verkoop hebben Page en Brin samen zo'n 40,6 miljoen aandelen van type B en nog eens 40,6 miljoen van type C in bezit. Naast de oprichters heeft vooral Google-voorzitter Eric Schmidt veel type B-aandelen in handen.

Lees meer over:
Tip de redactie