Megaupload-programmeur bekent schuld en moet jaar de cel in

Andrus N., voormalig programmeur van downloadsite Megaupload.com, moet een jaar de cel in nadat hij een schikking heeft getroffen in de Verenigde Staten (VS).

Dat maken de Amerikaanse autoriteiten vrijdag bekend.

N. werd dinsdag in de VS gearresteerd nadat hij begin 2012 al in Nederland was opgepakt. De programmeur was inmiddels vrij op borgtocht.

De 36-jarige man zag af van zijn recht om een hoorzitting in Nederland te krijgen en sloot een deal met het Amerikaanse openbaar ministerie. N. moet een jaar en een dag de cel in vanwege deelname aan copyrightschending.

Megaupload.com werd begin 2012 offline gehaald door de FBI. N. is een van de zeven mannen die worden verdacht van copyrightschending, witwassen en afpersing.

Flinke stap

"Deze veroordeling is een flinke stap voorwaarts in de grootste copyrightrechtszaak in de Amerikaanse geschiedenis", aldus Leslie Caldwell, hoofd van de afdeling criminaliteit bij het Amerikaanse ministerie van Justitie.

"De andere betrokken personen worden aangeklaagd vanwege massale en wereldwijde piraterij van films, muziek en ander auteursrechtelijk beschermd materiaal. We hebben het voornemen alle verantwoordelijken aansprakelijk te stellen voor het zichzelf illegaal verrijken door werk van Amerikaanse artiesten en creatievelingen te stelen."

De autoriteiten stellen in een persbericht er zeker van te zijn dat de zaak een signaal zal geven naar anderen die "technologie misbruiken voor illegale inkomsten".

Andere verdachten

Andrew McCabe van de FBI benadrukt bovendien dat de jacht op de andere verdachten door zal gaan tot ze in de VS terecht staan.

Kim Dotcom, oprichter van Megaupload.com en de belangrijkste verdachte in de zaak, bevindt zich nog in Nieuw-Zeeland in afwachting van de rechtszaak. Dat geldt ook voor Mathias O., Bram van der K. en Finn B. Hun uitleveringszaak werd meerdere malen vertraagd, maar staat nu gepland voor juni 2015.

De overige verdachten, Julius B. en Sven E. zijn nog op vrije voeten.

175 miljoen dollar

N. heeft volgens de Amerikaanse autoriteiten toegegeven dat Megaupload.com voor meer dan 400 miljoen dollar aan schade voor auteursrechthebbenden heeft gezorgd en dat de personen achter de site daarmee minstens 175 miljoen dollar hebben verdiend.

De programmeur uit Estland erkende dat hij zich bewust was dat er auteursrechtelijk beschermd materiaal op Megaupload werd opgeslagen en gaf toe dat hij zelf ook bestanden heeft gedownload.

Oprichter Dotcom heeft zich altijd verscholen achter het feit dat zijn website een platform was om bestanden uit te wisselen. De inhoud van die bestanden zouden niet zijn verantwoordelijkheid zijn. 

In een reactie laat Dotcom weten: "Het Amerikaans juridische systeem: Een onschuldigde programmeur bekent na drie jaar door het ministerie te zijn lastig gevallen schuld om door te kunnen met zijn leven."

Lees meer over:
Tip de redactie