Internetpionier waarschuwt voor 'vergeten generatie' door dataverlies

Internetpionier Vint Cerf, die nu voor Google werkt als 'internetevangelist', heeft gewaarschuwd voor een "vergeten generatie". Hij vreest dat veel digitale gegevens verloren gaan door steeds modernere computers.

Dat meldt The Guardian. Cerf - een van de bedenkers van het internet - roept op tot het preserveren van digitale informatie die alleen leesbaar is met verouderde systemen en daardoor mogelijk binnenkort niet meer bruikbaar is.

"We willen niet dat onze digitale levens vervagen. Als we ze willen behouden, moeten we zorgen dat de digitale objecten die we vandaag creëren ver in de toekomst nog steeds kunnen worden afgelezen."

Cerf zegt bang te zijn dat een "zwart gat van informatie" wordt gecreëerd zonder dat mensen dat door hebben. "Als er foto's zijn die je belangrijk vindt, print ze dan uit", adviseert hij.

In de gamewereld zijn veel spellen al praktisch onspeelbaar geworden, omdat games die op speciale cassettes stonden alleen nog werken op ouderwetse consoles die vooral in musea staan. Cerf vreest dat hetzelfde zal gebeuren met bijvoorbeeld historische documenten die op ouderwetse opslagmedia staan.

Hij denkt dat van veel documenten nu nog niet duidelijk is dat ze historische waarde hebben. Als de mensheid daar pas over honderd jaar achterkomt, dan zal het volgens hem al te laat zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie