Bijna alle Nederlanders gebruiken 'sterke' wachtwoorden

Bijna alle Nederlanders gebruiken sterke wachtwoorden met minstens zes tekens, een hoofdletter en een getal.

Dat blijkt uit onderzoek (pdf) van beveiligingsbedrijf Kaspersky dat is uitgevoerd door Right Marktonderzoek. Het onderzoek is gedaan onder een representatieve groep van ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Van de respondenten geeft 90 procent aan een wachtwoord te gebruiken van minstens zes tekens dat bovendien een hoofdletter en een getal bevat. Slechts 6 procent geeft aan dat niet te doen en de overige 4 procent weet het niet.

Er is geen onderzoek gedaan naar hoeveel verschillende wachtwoorden mensen gebruiken.

Online privacy

Kaspersky richt het onderzoek vooral in rond online privacy. 41 procent van de mensen is het ‘eens’ of ‘helemaal eens’ met de stelling dat zijn of haar online privacy voldoende beschermd is.

Een grote groep van 33 procent antwoordt neutraal en 26 procent is het ermee oneens of zelfs helemaal oneens dat online privacy voldoende beschermd is.

Nederlanders zien vooral financiële instellingen, gezondheidsinstellingen, de overheid en zichzelf als verantwoordelijke voor de bescherming van online privacy. 87 tot 90 procent van de mensen geeft bij die groepen aan ze als verantwoordelijke te zien.

Sociale media worden door 'slechts' 63 procent verantwoordelijk gehouden voor online privacy terwijl juist daar veel gegevens worden opgeslagen. Tegelijkertijd schat ruim de helft van de Nederlanders in dat hun gegevens niet veilig zijn bij sociale media.

Privacy opgeven

Verder geeft 29 procent van de mensen aan ‘waarschijnlijk’ een stuk online privacy te zullen opgeven in ruil voor meer persoonlijk voordeel, gemak, veiligheid of gezondheid. 4 procent doet dat zeker.

Nederlanders vinden het vooral geen probleem als hun medische gegevens centraal opgeslagen worden voor optimale hulp. 62 procent is bereid daarvoor privacy op te geven. Voor het verkrijgen van korting bij een webshop geeft 33 procent aan daar privacy voor op te willen geven.

In totaal heeft 13 procent van de Nederlanders wel eens een vervelende ervaring met online privacy gehad. Voorbeelden worden in het onderzoek niet genoemd.

Bekijk vier manieren om uw wachtwoorden veilig op te slaan

Waarom het wachtwoord aan z'n einde is en hoe het opgevolgd zal worden

Lees meer over:
Tip de redactie