In 2014 zijn er ruim 1500 cyberincidenten geweest waarbij persoonlijke gegevens, zoals accountinformatie of betaaldata, ongeoorloofd toegankelijk waren.

Dat stelt het Nederlandse beveiligingsbedrijf Gemalto in een jaarrapport dat donderdag verscheen.

Bij de incidenten waren ruim één miljard stukjes data betrokken. Dat is 78 procent meer dan een jaar eerder.

Zeer grote incidenten vonden plaats bij winkelketen Home Depot, de bank JP Morgan Chase, en de webwinkels Ebay en Aliexpress. Ook verschillende Zuid-Koreaanse instanties en de overheid van Servië waren doelwit van grote cyberinbraken.

Versleuteling

Bij slechts 4 procent van de incidenten waren gegevens geheel of gedeeltelijk versleuteld, stelt Gemalto. In de overgrote meerderheid van de gevallen waren de gestolen gegevens dus zo opgeslagen dat ze bruikbaar voor criminelen waren.

Ruim driekwart van de incidenten vond plaats in Noord-Amerika, terwijl in Europa 190 keer een cyberdiefstal werd gemeld. In Nederland telde Gemalto zes incidenten, waaronder het doorspelen van privégegevens van basisscholieren aan uitgevers. Staatssecretaris Dekker (Onderwijs) oordeelde in december overigens dat dat toegestaan is.

Wereldwijd waren cybercriminelen in meer dan de helft van de gevallen verantwoordelijk, terwijl gegevens in een kwart van de gevallen per ongeluk verloren gingen.