Google werkt aan een nieuw mobiel betalingssysteem nadat Google Wallet niet breed is aangeslagen.

Dat meldt de website The Information op basis van vier anonieme bronnen bij Google. The Information beschikt regelmatig over juiste informatie van onaangekondigde plannen, producten of diensten.

Google lanceerde in 2011 betaaldienst Wallet waardoor mobiele telefoons gebruikt kunnen worden om betalingen te doen via near field communication (nfc). De smartphone wordt dan voor een lezer gehouden om draadloos contact te maken, vergelijkbaar met de ov-chipkaart.

Wallet is sinds de lancering niet breed aangeslagen. Google werkt daarom in samenwerking met betaalplatform Square naar verluidt aan een nieuwe betaaldienst om te concurreren met het onlangs gelanceerde Apple Pay.

Plaso

De dienst zou nog schuil gaan onder de naam Plaso en al op zeer beperkte schaal getest worden. Het lijkt erop dat het systeem niet meer afhankelijk is van nfc.

Gebruikers van Plaso zouden iets kunnen kopen in een winkel en moeten vervolgens bij de kassa hun initialen uitspreken waarna via een smartphone met een Plaso-app door de medewerker wordt gecontroleerd of de klant echt is wie hij zegt dat hij is.

Initialen

Dat gebeurt door de initialen automatisch te vergelijken met de geregistreerde Plaso-gebruikers die in de winkel aanwezig zijn. Daarvoor wordt bluetooth gebruikt. Wat er gebeurt als er twee mensen met dezelfde initialen in de buurt zijn, is niet bekend.

Hoe het systeem exact werkt, wordt niet duidelijk in het verhaal, maar de bronnen van The Information stellen dat bedrijven alleen een smartphone nodig hebben voor transacties. Een aparte nfc-lezer of kassasysteem is dus niet nodig en dat zou de drempel om Plaso te gebruiken fors kunnen verlagen.

Androidpolice.com merkt op dat Plaso erg veel lijkt op Square Wallet dat vorig jaar stop werd gezet. Square heeft momenteel nog wel een andere betaaldienst die werkt met kleine creditcardlezers die kunnen worden gekoppeld aan smartphones.