De Braziliaanse overheid probeert jonge mensen via Tinder te wijzen op de gevaren van onbeschermde seks. De campagne is specifiek gericht tegen de verspreiding van hiv.

Brazilië maakte de afgelopen weken vijf profielen aan om jongeren aan te trekken. 

Via Tinder kan door tientallen foto's worden geswiped van potentiële dates binnen een aangegeven straal. Wanneer de gebruiker iemand leuk vindt en de ander hem of haar ook leuk vindt, worden de twee aan elkaars gekoppeld.

Het Braziliaanse ministerie van Gezondheid liet vijf personen met een smartphone rondlopen in uitgaansgelegenheden waarna er tweeduizend keer gereageerd werd op de vijf profielen.

Zonder condoom

Een van de profielen van de Braziliaanse overheid had als omschrijving: "Op zoek naar mannen en vrouwen voor seks, het liefst zonder condoom."

Als vervolgens iemand aangaf dit nepprofiel leuk te vinden verscheen er een ander melding: "Attentie: het is erg moeilijk om te zien wie aids heeft. Geniet, maar wees voorzichtig. Dit is een campagne van het minister van Gezondheid."

Rosette Pambakian, hoofd communicatie bij Tinder, reageerde in een inmiddels verwijderde tweet niet blij. Ze liet in een bericht aan het ministerie weten dat de profielen zullen worden verwijderd. "Dit is in strijd met onze voorwaarden. Jullie hebben geen toestemming om te adverteren op Tinder."

Carnaval

Het ministerie laat aan de Franse krant Le Figaro weten dat de campagne niet commercieel is en dit dus geen adverteren is. De Braziliaanse overheid is juist van plan de actie uit te breiden.

Het carnaval in Brazilië staat namelijk op het punt te beginnen. Het jaarlijkse evenement barst vrijdag lost en trekt veel jonge mensen die in sommige gevallen onbeschermde seks hebben.

Bovendien is er volgens The Verge in Brazilië een groei van het aantal hiv-infecties te zien. In tien jaar tijd is het aantal hiv-patiënten onder 15 tot 24-jarigen toegenomen met 33 procent.