De Franse minister Fleur Pellerin van Cultuur en Communicatie zou van plan zijn om een belasting in te voeren op de bandbreedte die wordt verbruikt door buitenlandse internetgiganten als Netflix en Google.

Dat melden verschillende Franse media op basis van een bericht in het weekblad Le Canard Enchainé.

Pellerin zou de maatregel met name willen richten op bedrijven die veel video's vertonen aan Franse internetgebruikers, en op die manier ook veel bandbreedte in beslag nemen. 

De belastingmaatregel zou een voordeel opleveren voor Franse bedrijven, want die zouden de internetbelasting kunnen aftrekken van hun vennootschapsbelasting. In feite zouden zij dus geen belasting hoeven te betalen over de bandbreedte die zij verbruiken.

Netneutraliteit

De plannen zijn niet officieel door de Franse regering bevestigd. Een belasting op bandbreedte zou controversieel zijn op een moment dat in de Europese Unie nog wordt gedebatteerd over netneutraliteit, een maatregel die er juist op is gericht om al het internetverkeer gelijk te behandelen. 

Het Europees Parlement stemde vorig jaar voor het instellen van netneutraliteit in heel Europa - zoals in Nederland al het geval is - maar de lidstaten zijn het hier nog niet over eens.

Hongarije wilde vorig jaar ook dataverkeer belasten, maar in dat geval zou de rekening bij de consument komen te liggen. Dat leidde tot hevige protesten, waarbij zo'n 100.000 Hongaren de straat op gingen. Het plan werd vervolgens geschrapt.

Het gevecht tegen datadiscriminatie: wat is netneutraliteit?