Providers steken 100 miljoen euro in netwerk voor 'internet of things'

De Franse startup Sigfox heeft 100 miljoen euro opgehaald voor internationale uitbreiding. Sigfox biedt een netwerk aan om eenvoudig slimme apparaten op internet aan te sluiten.

De investering komt van onder meer de Spaanse provider Telefonica, de Koreaanse provider SK Telecom en de Japanse provider NTT Docomo, meldt Techcrunch.

Het zou de grootste investering voor een Frans bedrijf ooit zijn. Tot nu toe had Sigfox, dat zo'n vijf jaar bestaat, 'slechts' 30 miljoen euro opgehaald.

Technologie

Het bedrijf biedt via een beperkt aantal zendmasten een mobiel netwerk op de lage 868 MHz-frequentie aan. Dat betekent dat het netwerk een groot bereik heeft, maar een lage capaciteit.

Die capaciteit is echter voldoende om slimme energiemeters, lampen en sensoren met het internet te verbinden zodat ze data kunnen ontvangen en versturen. Bovendien verbruikt het netwerk erg weinig stroom wat van groot belang is bij veel van deze slimme apparaten.

Nederland

Tele2 werkt in Nederland al met de Sigfox-technologie en KPN kondigde in januari aan om met een eigen netwerk te komen om slimme apparaten met elkaar te laten communiceren.

Uit een persbericht van Tele2 van eind januari blijkt dat het Sigfox-netwerk inmiddels 85 procent van Nederland dekt. Het bedrijf is ook actief in thuisland Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en wil binnenkort uitbreiden naar de Verenigde Staten.

Het opgehaalde geld zal gebruikt worden voor die uitbreiding en de uitbreiding naar andere landen.

Omzet

Volgens Reuters rekent Sigfox momenteel 1 euro per verbonden object. Het bedrijf boekte in 2014 een omzet van drie miljoen euro. Sigfox wil in 2020 honderd miljoen apparaten op het netwerk hebben aangesloten wat dus voor een omzet van 100 miljoen euro zou moeten zorgen.

Lees meer over:
Tip de redactie