De NSA heeft een belangrijke overwinning behaald in een oude rechtszaak tegen internet- en telefoonspionage van de inlichtingendienst.

Auteur Carolyn Jewel uit San Francisco kon onvoldoende bewijzen dat ze inderdaad werd afgeluisterd door de NSA, zo oordeelde de rechtbank volgens Ars Technica. Daarom kan ze de dienst niet aanklagen om zijn spionageprogramma's.

Volgens de rechter had het overigens niet uitgemaakt als ze wel had kunnen aantonen een doelwit te zijn geweest, want verdere behandeling van de zaak had sowieso "een ongeoorloofde openbaring van staatsgeheimen" betekend.

Jewel startte haar zaak in 2008, nadat uit gelekte documenten was gebleken dat de NSA metadata verzamelde over alle klanten van telecomprovider AT&T. Jewel was klant van de provider en voelde zich daarom gerechtigd om de dienst aan te klagen.

De zaak is nog niet helemaal voorbij. Een advocaat van de Electronic Frontier Foundation, een groep die opkomt voor digitale vrijheden, stelt tegen Ars Technica dat de uitspraak van de rechter alleen betrekking heeft op het verzamelen van gegevens uit glasvezelkabels. Of de rechtszaak over het verzamelen van telefoongegevens verder mag gaan, moet de rechter nog beslissen.