DARPA werkt aan een zoekmachine die ook sites uit het 'deep web' in zijn resultaten opneemt. Zoekmachines als Google en Bing geven naar schatting maar 5 procent van alle sites weer.

Het project van DARPA is al een jaar in ontwikkeling, meldt Wired. DARPA is de technische afdeling van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

De zoekmachine met de werknaam Memex wordt ontwikkeld door zeventien verschillende externe teams. De zoekmachine moet straks niet alleen sites weergeven die ook via bekende zoekmachines als Google, Bing en Yahoo gevonden kunnen worden, maar ook pagina's in het zogenoemde 'deep web'.

Zulke pagina's zijn nu alleen vindbaar via de versleutelde Tor-browser, en vaak alleen voor internetters die weten waar ze moeten zoeken. Memex moet met de toevoeging van zulke sites volgens DARPA een completer zoekresultaat geven, dat bovendien niet wordt beïnvloed door advertenties en de 'ranking' van sites.

Zoekmachines als Google gebruiken een algoritme dat bepaalt welke pagina's voor de gebruiker het meest relevant zijn, en ordent zoekresultaten op die manier. Met Memex wil DARPA onder meer aantonen hoe veel webpagina's momenteel niet door zoekmachines worden geïndexeerd.

De vijf briljantste projecten van DARPA

Tor: Dit is het diepe web en zo gebruik je het