Populaire filesharingsite Rapidshare sluit deuren

Rapidshare, een zogeheten cyberlocker of filesharingsite waar vaak illegale films en series worden geüpload en gedeeld, heeft bekendgemaakt offline te gaan na een jarenlange juridische strijd.

Dat meldt Rapidshare op de homepage van de website. Vanaf 31 maart is de dienst niet meer te gebruiken.

Rapidshare maakt het voor gebruikers mogelijk bestanden te uploaden en te delen met anderen. Het model van Rapidshare, waarbij niet betaald wordt voor opslag maar voor snel downloaden of streamen, werkt volgens Stichting Brein echter illegaal gebruik in de hand,

Via Rapidshare waren dan ook veel illegale films en series te downloaden. Oorspronkelijk werden uploaders van populaire bestanden zelfs beloond.

Juridische strijd

De dienst was in Duitsland jarenlang betrokken bij een juridische strijd tegen auteursrechthebbenden en belangenorganisaties.

Eind 2013 werd definitief geoordeeld dat het bedrijf meer moest doen om illegale bestanden offline te halen. Daarvoor moest Rapidshare actief allerlei sites en fora afstruinen om deze bestanden op te zoeken en verdere verspreiding te voorkomen.

Of deze uitspraak reden is voor het einde van dienst wordt door het bedrijf niet gezegd. Stichting Brein, de organisatie die in Nederland opkomt voor auteursrechthebbenden, stelt dat dit wel zo is.

Teruggelopen

Directeur Tim Kuik: "Het ligt voor de hand dat het betaalde gebruik van Rapidshare is teruggelopen doordat er minder toegang tot populaire illegale content verleend werd."

"Maatregelen tegen de verspreiding  van illegale content kosten geld en als de maatregelen effectief zijn dan lopen de inkomsten terug. We zien dan ook vaak dat zulke diensten slappe maatregelen nemen en de handdoek in de ring gooien zodra zij de dans niet langer kunnen ontspringen."

Rapidshare raadt gebruikers aan snel een back-up te maken van de data die ze bij de dienst opgeslagen hebben staan. Een jaar geleden werden vrijwel alle medewerkers van Rapidshare al ontslagen.

Lees meer over:
Tip de redactie