Megaupload-verdachte gearresteerd in VS

Een van de programmeurs van de offline gehaalde filesharingdienst Megaupload is gearresteerd in de VS. Dat gebeurde terwijl de advocaat van Megaupload-baas Kim Dotcom dacht dat in Nederland nog een uitleveringsprocedure liep.

Dat meldt de New Zealand Herald dinsdag op basis van rechtbankdocumenten. De advocaat van Dotcom denkt dat de Est Andrus N. "ofwel vrijwillig naar de VS is gegaan, of onderdeel is van een soort deal".

N. werd begin 2012 opgepakt in Nederland. Hij was inmiddels weer vrij op borgtocht. N. is een van de zeven mannen die wordt verdacht van het mogelijk maken van grootschalige piraterij via Megaupload.

De bekendste verdachte in de zaak is Dotcom, tevens oprichter van de nieuwe filesharingdienst Mega. De VS wil dat Nieuw-Zeeland hem uitlevert, maar de controversiële procedure die daartoe moet leiden is meermaals uitgesteld.

Naast Dotcom bevinden nog drie Megaupload-verdachten zich in Nieuw-Zeeland. Verder bevinden twee verdachten zich respectievelijk in Slowakije en Duitsland. Zij kunnen niet worden uitgeleverd aan de VS.

Ira Rothken, advocaat van Dotcom, zegt dat hij wil proberen om contact te leggen met N. Hij denkt dat de programmeur "kwetsbaar" was omdat hij geen werk kon vinden, en daarom samenwerkt met aanklagers in de VS.

Lees meer over:
Tip de redactie