Een Microsoft-computer met zelflerend algoritme kan de inhoud van afbeeldingen iets beter herkennen dan de gemiddelde mens.

Dat stellen onderzoekers van het bedrijf in een paper (pdf) over hun werk.

Microsoft maakte gebruik van een 'deep learning'-algoritme om zijn systeem te trainen. Zo'n algoritme leert van zijn eigen fouten en wordt langzaam beter in zijn taak.

Het systeem moest objecten op afbeeldingen uit de veelgebruikte Imagenet-database herkennen. Dat is een archief van afbeeldingen met bijbehorende labels, die computers moeten raden.

Foutpercentage

De computer van Microsoft raadde het antwoord in 4,94 procent van de gevallen fout. Mensen hebben gemiddeld 5,1 procent van de antwoorden fout, terwijl Google onlangs een systeem bouwde dat 6,66 procent van de afbeeldingen onjuist herkende.

Google meldde onlangs wel een doorbraak in het herkennen van meerdere objecten op één afbeelding. De software van de zoekgigant kan bijvoorbeeld "een persoon met een motorfiets op een modderpad" herkennen, terwijl in de test met de Imagenet-afbeeldingen altijd slechts één object moet worden omschreven.

De onderzoekers van Microsoft merken op dat de computer nog niet in alle gevallen beter is dan mensen in het herkennen van objecten. Het systeem maakt fouten die mensen nooit zouden maken. "Desalniettemin geloven we dat onze resultaten tonen dat computeralgoritmes enorme potentie hebben om menselijke prestaties bij visuele herkenning te evenaren."

Meer over deep learning: de creatieve computer?