Kamermeerderheid voor ruimere bevoegdheid geheime diensten

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een uitbreiding van de bevoegdheden van de geheime diensten. AIVD en MIVD mogen daardoor meer internet aftappen.

De Nederlandse geheime diensten mogen als het aan de Tweede Kamer ligt op grotere schaal internetdata verzamelen, meldt RTL Nieuws. De Kamer debatteert dinsdag over de nieuwe bevoegdheden.

De plannen van ministers Hennis (Defensie) en Plasterk (Binnenlandse Zaken) worden gesteund door coalitiepartijen VVD en PvdA. De uitbreiding van bevoegdheden gaat specifiek over het tappen van informatie die via kabels wordt verstuurd. Huidige bevoegdheden staan enkel ongericht aftappen van draadloos internetverkeer toe.

Terrorismebestrijding

Bedrade internetverbindingen mogen al langer door AIVD en MIVD worden afgetapt, maar enkel op een gerichte wijze. Met de nieuwe bevoegdheden kunnen de geheime diensten op zogenoemde sleepnet-wijze tappen.

Daarbij wordt ongericht een grote hoeveelheid internetdata verzameld, om die vervolgens op zaken als patronen te analyseren. Het kabinet wil dat bijvoorbeeld toepassen op alle communicatie tussen Nederland en Syrië, om zo jihadstrijders op te sporen.

Hoewel de PvdA instemt met de plannen van het kabinet, wil de partij wel dat er niet meer data wordt verzameld dan noodzakelijk. "Dit is nodig om terrorisme effectief aan te pakken", aldus PvdA-kamerlid Jeroen Recourt. "Wel moet vaststaan dat niet meer gegevens dan nodig worden verzameld, dat regels goed en onafhankelijk worden gecontroleerd en dat ze niet via het buitenland omzeild kunnen worden."

Omstreden

De plannen van het kabinet zijn al langer bekend, en kunnen op veel kritiek van burgerrechtenorganisaties rekenen. Ook de Eerste Kamer is het niet met de verruiming van bevoegdheden eens.

In september 2014 vroeg een meerderheid van de Eerste Kamer het kabinet al de plannen niet door te zetten. Door de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen kan de samenstelling van de Eerste Kamer echter veranderen. Zo zouden de plannen van het kabinet uiteindelijk toch nog zonder problemen goedgekeurd kunnen worden.

Wat houden de nieuwe bevoegdheden precies in?

Tip de redactie