Slechts een klein gedeelte van Nederlandse bedrijven heeft een werknemer in dienst die controleert of zijn of haar organisatie zorgvuldig omspringt met persoonsgegevens. 

Dat blijkt uit een privacyonderzoek uitgevoerd door Pricewaterhousecoopers (PwC) onder 93 Nederlandse organisaties.

Nieuwe voorgestelde Europese wetgeving rondom gegevensbescherming zou een dergelijke functie verplicht stellen voor bedrijven die jaarlijks veel persoonlijke gegevens verwerken.

Van de 93 bedrijven die aan het onderzoek deelnamen, heeft 17 procent al een zogenoemde functionaris gegevensbescherming in dienst. 41 procent is van plan zo'n functie in het leven te roepen. 

Huidige gegevensbescherming

26 procent van de ondervraagde bedrijven wist niet dat een dergelijke functie mogelijk verplicht wordt.

PwC vroeg ook hoe organisaties hun huidige omgang met persoonsgegevens beoordelen. Een kleine 20 procent beschouwt dit als onvolwassen, bijna de helft noemt het redelijk volwassen.

Iets minder dan 30 procent vindt het volwassen en een kleine 10 procent zelfs zeer volwassen. 

Privacybeleid

Meer dan 70 procent van de ondervraagde bedrijven heeft voor de omgang van persoonlijke gegevens een privacybeleid geïmplementeerd, al is dat bij de meerderheid ondergebracht in een breder beleid.

Bij ruim 25 procent van de 93 organisaties bestaat een apart privacybeleid, tegenover een kleine 30 procent die geen privacybeleid heeft. 

Ook heeft ruim twee derde van de organisaties afgelopen jaar geen privacytrainingen gehouden.