Rusland wil Nederland spreken over uitlevering hacker Drinkman

Rusland wil onmiddellijk overleg met Nederland over de voorgenomen uitlevering van de Russische hacker Vladimir Drinkman aan de Verenigde Staten. Moskou heeft daar formeel om gevraagd. 

Dat heeft Drinkmans advocaat Bart Stapert maandag laten weten. Volgens Stapert kan Drinkman al deze week worden overgedragen aan de VS. De Nederlandse rechter heeft de uitlevering aan de VS goedgekeurd.

Ook Rusland heeft Nederland gevraagd om uitlevering van de vermeende cybercrimineel die in 2012 in Amsterdam werd aangehouden.

Moskou zegt te vrezen dat Drinkman de komende tientallen jaren niet kan terugkeren naar Rusland, waar zijn vrouw en dochtertje wonen.

Datadiefstal

De VS wil de hacker berechten voor betrokkenheid bij een van de grootste datadiefstallen ooit. Daarbij zijn de gegevens van mogelijk 160 miljoen creditcards gestolen. Ook zou Drinkman toegang hebben gehad tot gevoelige Amerikaanse veiligheidsinformatie.

De hacks troffen onder meer Nasdaq, Dow Jones, Citibank, 7-Eleven en Carrefour. In totaal zouden honderden miljoenen dollars zijn buitgemaakt.

Lees meer over:
Tip de redactie