Slachtoffers van een busongeval in de Verenigde Staten eisen voor de rechter een schadevergoeding van twee gps-producenten, waaronder Tomtom.

Tomtom en concurrent Garmin hadden volgens de aanklacht beter moeten waarschuwen voor hoogtebeperkingen, bericht de Boston Globe maandag.

De aanleiding voor de rechtszaak is een busongeval in 2013, waarbij een chauffeur tegen een viaduct aanreed. De man volgde de instructies van zijn routeplanner en zou niet hebben gemerkt dat zijn voertuig te hoog was voor de weg. Daardoor raakten tientallen inzittenden gewond.

De buschauffeur had zowel een Tomtom- als een Garmin-navigatiesysteem. Omdat volgens de advocaat van de slachtoffers niet duidelijk is welke gps de man gebruikte, worden beide bedrijven voor de rechter gedaagd. Slachtoffers eisen een schadevergoeding van 15 miljoen dollar (ruim 13 miljoen euro).

Volgens de aanklacht zouden de bedrijven de risico's voor passagiers hebben genegeerd. Zo zou er niet zijn gewaarschuwd dat de routeplanners niet gebruikt mogen worden op sommige commerciële voertuigen. Ook zouden de routeplanners in kwestie niet waarschuwen voor hoogterestricties.