Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens (CBP), vindt dat er een duidelijk onderscheid moet zijn tussen gegevens in het publieke domein worden verzameld en gegevens die een commercieel doel dienen. 

"Als die twee domeinen door elkaar gaan lopen, is dat problematisch", aldus Kohnstamm in een interview met het Financieele Dagblad (FD). "Een arts heeft een geheimhoudingsplicht, een commerciële partij niet. Sterker nog, die wil gewoon flink geld verdienden. Dan wordt het gevaarlijk."

De CBP-voorzitter reageert in het interview op een groep wetenschappers, ethici en mensen uit de wereld van de big data. Zij stelden eerder deze week dat de strenge privacyregels baanbrekend onderzoek in de weg staan. De kritiek vindt geen gehoor bij Kohnstamm. Volgens hem is er voldoende toegang tot grote datasets indien het onderzoek met algemeen belang betreft. 

Voor andere onderzoeken moet er eerst in Europa toestemming worden gevraagd. "Als een onderzoeker gedurende zijn onderzoek in de problemen komt omdat hij geen extra data mag gebruiken, dan had hij naar mijn oordeel bij aanvang van het onderzoek beter moeten nadenken over waarvoor hij de gegevens nodig heeft", aldus de CBP-voorzitter. 

Big data in de zorg: Wat er gebeurt met onze medische gegevens