Bijna 60 procent van de verwijderverzoeken die Twitter in de tweede helft van 2014 van rechtbanken en overheden kreeg, zijn van Turkije afkomstig.

Dat blijkt uit het transparantierapport over juli tot en met december 2014 dat Twitter heeft gepubliceerd.

In totaal kreeg Twitter in die tweede helft 796 verzoeken van rechtbanken en overheden over de hele wereld om tweets te verwijderen die bijvoorbeeld illegaal of discriminerend zijn. In totaal ligt het aantal aanvragen 84 procent hoger dan in de eerste zes maanden van 2014. Eén verzoek kan op meerdere tweets betrekking hebben.

Top drie

Het aantal accounts dat door ingewilligde verzoeken werd getroffen lag het afgelopen halfjaar 348 procent hoger dan in de eerste helft van 2014. In totaal zijn 85 accounts en 1.982 tweets op verzoek door Twitter verwijderd.

Het grote aantal verzoeken van Turkije is in 50 procent van de gevallen door Twitter ingewilligd. Na Turkije deden Rusland en Duitsland de meeste verzoeken, respectievelijk 91 en 43.

Meldpunt Discriminate Internet

Nederland heeft 14 verzoeken gedaan, waarvan 71 procent door Twitter is ingewilligd. Het ging in alle gevallen om klachten over discriminerende tweets, die via het Meldpunt Discriminatie Internet bij Twitter zijn gemeld.

Twitter heeft zowel Turkse als Russische verzoeken in sommige gevallen in de rechtbank aangevochten, wanneer het dacht dat de vrijheid van meningsuiting in het gedrang kwam. In Turkije had het sociale netwerk daar maar in zo’n vijf procent van de gevallen succes bij.

In Rusland is het toenemende aantal verwijderverzoeken vooral te wijten aan een nieuwe wet, die extremistische tweets en berichten die tot massa-acties oproepen verbiedt. Twitter heeft een aantal van die verzoeken bewust geweigerd, in geval van populaire critici van de Russische overheid en oproepen tot niet-gewelddadige demonstraties in Oekraïne.

Bekijk de kwartaalcijfers van Twitter in drie grafieken

Twitter-ceo schaamt zich voor zwakke aanpak ‘trollen’