Een Amerikaanse computerwetenschapper heeft een zelflerend algoritme geïnstrueerd om de snelste manier te vinden waarop Wally uit de bekende kinderboekenserie Waar is Wally? gevonden kan worden.

Randal Olson besloot dit 'weekendproject' te ondernemen nadat hij op internet een analyse vond van de plekken op de pagina waar Wally het vaakst voorkomt.

Olson zette een zelflerend algoritme in om de snelste route tussen deze punten samen te stellen. Het exact volgen van deze route met de ogen zou de optimale strategie zijn om Wally - in sommige landen bekend als Waldo - te vinden.

Een zogenoemd genetisch algoritme werd gebruikt om constant kleine veranderingen in de route te testen en zo in ongeveer vijf minuten tot een oplossing te komen. Olson visualiseerde dit proces in de onderstaande animatie.

Strategie

De beste strategie voor het vinden van Wally blijkt te zijn om linksonder te beginnen. Als de rood-wit gestreepte reiziger daar niet vindbaar is, dan kan het best worden gezocht in de rechterbovenhoek. Vervolgens moet de rechteronderhoek worden gecontroleerd. Wally is bijna nooit vindbaar in de linkerbovenhoek  van het boek en de linkeronderhoek van de rechterpagina.

Echt serieus neemt Olson zijn eigen onderzoek niet. "Ik raad niet aan om deze strategie echt te gebruiken voor het lezen van Waar is Wally?. Net als bij zo veel dingen in het leven ligt de lol van het vinden van Wally in de reis, niet de bestemming."