Amerikaanse en Canadese autoriteiten doen onderzoek naar mogelijke beursfraude rondom geruchten dat Samsung Blackberry zou overnemen.

Dat melden de Wall Street Journal en Reuters op basis van anonieme bronnen.

De Securities and Exchange Commission en de Ontario Securities Commission zouden in de eerste fase van een onderzoek zitten naar verdachte handel in aandelen van Blackberry. Er zijn nog geen beschuldigingen geuit.

Op 14 januari vlak rond 12 uur 's middags kocht iemand opties om 200.000 aandelen Blackberry te kopen voor 10 dollar per aandeel. De prijs stond de dag daarvoor op 9,71 dollar per aandeel.

Op de middag van 14 januari meldde Reuters dat Samsung een poging had gedaan om Blackberry te kopen voor 7,5 miljard dollar. De aandelen stegen met zo'n 30 procent naar 12,60 dollar.

Volgens de SEC steeg de waarde van de gekochte opties van 10 dollarcent naar 2,55 dollar. De investering van 20.000 dollar had volgens de waakhond uiteindelijk 490.000 dollar kunnen opleveren. Het is onduidelijk of de handelaar ook daadwerkelijk de opties heeft weten te verkopen tegen deze hoogste prijs.

Hogere prijs

De autoriteiten kijken nu of Reuters misschien bewust informatie heeft gekregen van mensen die hun Blackberry-aandelen wilden verkopen tegen een hogere prijs. Na overnamegeruchten schiet de koers vaak omhoog.

Samsung en Blackberry hebben allebei ontkend te hebben gesproken over een overname. Reuters heeft zijn originele bericht gecorrigeerd en stelt nu alleen nog dat 'adviseurs' van de bedrijven in gesprek waren.