Twitter stelt dat het in het afgelopen kwartaal vier miljoen actieve gebruikers verloren is door de komst van iOS 8.

Bij de vierdekwartaalcijfers die donderdagavond gepresenteerd werden, liet Twitter weten dat het in drie maanden gegroeid was van 284 naar 288 miljoen maandelijkse actieve gebruikers.

Daarmee groeit Twitter een stuk langzamer dan concurrenten als Instagram, Whatsapp en Facebook. Volgens het bedrijf had de groei echter hoger kunnen zijn als iOS 8, de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem voor iPhone en iPad, er niet was geweest.

Ten eerste zijn er volgens ceo Dick Costolo 1 miljoen actieve gebruikers minder door een "onvoorziene bug" in iOS 8. Wat die bug precies is en waarom er zoveel gebruikers door geraakt worden, is niet bekend.

Safari

De overige drie miljoen actieve gebruikers is Twitter naar eigen zeggen verloren door een aanpassing van de browser Safari in iOS 8.

Voorheen had Safari een tabje met gedeelde links. Als de gebruiker ingelogd was op Twitter en bij het tabje keek, zag hij onder meer artikelen en pagina's die bekenden op Twitter hadden gedeeld. De lijst werd automatisch geüpdatet of iemand nu gebruikmaakte van de Twitter-aanbevelingen of niet.

Door het automatisch updaten werden mensen meegeteld als actieve gebruiker. Er werd immers regelmatig gezocht naar verse informatie op Twitter.

In iOS 8 zoekt Safari niet meer automatisch naar Twitter-linkjes, maar doet het dat alleen als de persoon daadwerkelijk gebruikmaakt van de functie. Als gevolg daarvan worden drie miljoen mensen die zelf Twitter blijkbaar niet raadpleegden, niet meer gezien als 'actieve gebruiker'.

Bekijk de kwartaalcijfers van Twitter in drie grafieken