Twitter had in het vierde kwartaal van 2014 288 miljoen maandelijks actieve gebruikers; slechts 4 miljoen (1,4 procent) meer ten opzichte van een kwartaal eerder. Het is Twitters zwakste groeipercentage tot dusver. 

Dat blijkt uit de vierdekwartaalcijfers van het bedrijf. ​Opvallend genoeg kwamen alle nieuwe gebruikers in het vierde kwartaal van buiten de VS. Het aantal Amerikaanse gebruikers bleef haken op 63 miljoen. 

In het derde kwartaal van 2014 steeg het aantal gebruikers nog met 4,8 procent (13 miljoen). Twitter-topman Dick Costolo verwacht in het eerste kwartaal van 2015 een hogere groei in het aantal gebruikers. 80 procent van de maandelijks actieve gebruikers gebruiken Twitter vooral mobiel. 

De groei van Twitter neemt al tijden af. Waar het in 2012 nog elk kwartaal een groeicijfer van boven de 10 procent had, zit er al sinds het tweede kwartaal van 2013 (6,9 procent) een dalende lijn in. 

In Nederland krimpt het aantal twitteraars zelfs, bleek eerder deze week uit een jaarlijks onderzoek van Newcom. Het aantal Nederlandse Twitter-gebruikers wordt op 2,8 miljoen geschat, terwijl dat een jaar eerder nog 3,5 miljoen was. Het aantal dagelijkse gebruikers zou zijn gedaald van 1,5 miljoen naar 1 miljoen.

Omzet

De financiële cijfers van Twitter zijn beter: het bedrijf draaide in het vierde kwartaal een omzet van 479 miljoen dollar, vergeleken met 361 miljoen dollar een kwartaal eerder. De brutowinst per aandeel kwam neer op 0,12 dollar. Twitter overtrof de verwachtringen: analisten rekenden op een omzet van 453,13 miljoen dollar en een brutowinst per aandeel van 0,06 dollar.

Het bedrijf wordt steeds beter in het omzetten van tweets naar geld. Per duizend bezoeken aan Twitters tijdlijn verdient het nu 2,37 dollar, vergeleken met 1,77 dollar een kwartaal eerder. Ondanks de brutowinst per aandeel en de hogere omzet is Twitter onder de streep nog niet winstgevend. Het draaide in de laatste periode van 2014 een nettoverlies van 125 miljoen dollar.

Nieuwe functies

Twitter bevestigde tijdens de bespreking van de kwartaalcijfers het bericht dat tweets binnenkort met Google te doorzoeken zijn. Tussen 2009 en 2011 hadden de bedrijven ook al zo'n deal. Financiële details van de deal zijn niet bekendgemaakt. 

Het sociale netwerk heeft de afgelopen maanden een hoop nieuw functionaliteiten aangekondigd die er voor moeten zorgen dat gebruikers meer tijd doorbrengen op de site. Zo kunnen er sinds eind januari video's worden geüpload, en is het ook mogelijk om privégroepsgesprekken te voeren.