Criminelen hebben een Amerikaans bedrijf uit Nebraska voor 17,2 miljoen dollar (15 miljoen euro) opgelicht, door e-mails te versturen die afkomstig leken te zijn van de ceo van het bedrijf.

Dat meldt Ohama.com. Het gedupeerde bedrijf is Scoular Company, dat handelt in grondstoffen.

De oplichters verstuurde e-mails naar een medewerker van Scoular Company die toegang had tot de financiën. De e-mails leken afkomstig te zijn van Chuck Elsea, de ceo van het bedrijf. De e-mails waren echter afkomstig van een ander e-mailadres dan Elsea normaliter gebruikt.

De medewerker heeft met drie overschrijvingen de 17,2 miljoen dollar naar de Shanghai Pudong Development Bank in China overgemaakt. De oplichters vertelden de medewerker dat de bedragen waren bedoeld voor een geheime overname van een bedrijf uit China.

China

Omdat Scoular Company plannen had om uit te breiden naar China, vond de medewerker de drie overschrijvingen "niet verdacht". Ook belde hij het Chinese nummer, dat leek te kloppen met de partij die het geld zou moeten ontvangen. 

De oplichters gebruikten e-mailadressen uit Duitsland, Frankrijk en Israël, en servers uit Rusland. Scoular Company werkt samen met de FBI om de miljoenen dollars terug te krijgen, hoewel Elsea denkt dat dit erg lastig gaat worden.

De werknemer die verantwoordelijk is voor de drie overschrijvingen, is inmiddels ontslagen.