Dick Costolo, de ceo van Twitter, schaamt zich voor de zwakke aanpak van 'trollen' - mensen die anderen beledigen en kwetsen - op zijn sociale netwerk.

Dat schrijft hij op een intern forum, in een bericht dat in handen is van The Verge.

Costolo beantwoordde op het forum een vraag van een medewerker over cyberpesten, naar aanleiding van een segment in de podcast This American Life en een artikel in The Guardian door journalist Lindy West. 

Zij schrijft vaak over de verhoudingen tussen mannen en vrouwen en wordt vervolgens overspoeld door beledigingen en bedreigingen op Twitter. West zegt zich te realiseren dat Twitter wettelijk gezien niets hoeft te doen aan trollen. "Als een groep mensen zou het bedrijf ervoor kunnen kiezen om beter te zijn", schreef ze echter.

'Waardeloos'

"We zijn waardeloos in het omgaan met beledigingen en trollen op het platform, en we zijn er al jaren waardeloos in", begint Costolo zijn reactie. "Het is geen geheim en de rest van de wereld praat er elke dag over. We verliezen belangrijke gebruiker na belangrijke gebruiker door hun dagelijkse trolproblemen niet aan te pakken."

"Ik schaam me eerlijk gezegd voor de slechte aanpak van dit probleem tijdens mijn tijd als ceo. Het is absurd. Er is geen excuus voor. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor het gebrek aan agressie op dit vlak. Het is enkel mijn schuld, en het is gênant."

"We zullen deze mensen links en rechts wegsturen en zorgen dat ze door niemand worden gehoord als ze hun belachelijke uitingen spuien. Iedereen in het bestuur weet dat dit van essentieel belang is", aldus Costolo.

Blokkeren

In een tweede bericht benadrukt de directeur dat hij persoonlijk de verantwoordelijkheid neemt voor het probleem, en dat dit zal worden opgelost.

Het is op Twitter al mogelijk om accounts te blokkeren en om spam te melden. Het is voor trollen echter zeer makkelijk om steeds nieuwe en anonieme accounts te blijven maken.

Zelda Williams, de dochter van de acteur Robin Williams, vertrok vorig jaar van Twitter toen ze werd overspoeld door beledigingen en schokkende afbeeldingen na de dood van haar vader. Ook toen beloofde Twitter al een strenger beleid hiertegen te introduceren.