De oprichter van de digitale zwarte markt Silk Road gaat hoogstwaarschijnlijk de cel in.

Een jury verklaarde Ross Ulbricht woensdag in de Verenigde Staten schuldig aan het beheren van de site, waar onder meer drugs en valse identiteitsbewijzen werden verhandeld, aldus Amerikaanse media. Welke straf Ulbricht krijgt, wordt later bepaald.

De 30-jarige Ulbricht kreeg een klein percentage van de opbrengst van elk product dat werd verhandeld via het digitale handelsplatform. Silk Road verwerd al snel een platform waar allerlei illegale producten werden verkocht, voornamelijk narcotica, en was alleen te bereiken via het diepe web van browser Tor.

In 2013 werd de website offline gehaald. Toen was er voor 213,9 miljoen dollar (188 miljoen euro) op verhandeld, en had de site 11,6 miljoen euro aan commissies opgeleverd.

Ulbricht is onder meer schuldig aan drugshandel, witwassen en hacken, aldus de jury woensdag. 

Opgepakt

Ulbricht werd opgepakt omdat hij zijn digitale voetsporen niet goed heeft uitgewist. Hij kondigde Silk Road aan op een forum voor Bitcoin-gebruikers met de naam 'altoid'. Die naam gebruikte hij vervolgens acht maanden later om ontwikkelaars voor zijn site te zoeken.

In dat bericht stond zijn e-mailadres met volledige naam als contactpersoon. Uiteindelijk wist de FBI via verschillende vorderingen te achterhalen waar Ulbricht vermoedelijk verbleef.

Vijf vragen over de digitale zwarte markt Silk Road

Tor: Dit is het diepe web en zo gebruik je het