De website van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) blijkt niet goed beveiligd, waardoor naam, adres en woongegevens van Nederlandse journalisten eenvoudig te achterhalen zijn.

Dat meldt Geenstijl woensdag. De NVJ is voor publicatie ingelicht, de website van de vakbond is inmiddels offline.

Naast NAW-gegevens zouden ook vertrouwelijke documenten en complete notulen van vergaderingen redelijk eenvoudig te achterhalen zijn, aldus Geenstijl. Volgens algemeen secretaris Thomas Bruning zijn er geen gegevens daadwerkelijk op straat gekomen. 

"We zijn blij dat het via een goedwillende hack is geweest, en niet een vijandige", reageert Bruning tegenover NU.nl "Dit is eigenlijk waar journalistiek voor bedoeld is. Maar het is uiteraard een pijnlijke manier om achter zo'n lek te komen."

Volgens Bruning gaat het niet om een gecompliceerd lek dat alleen hackers gebruiken. De gevoelige documenten waren geplaatst in slecht beveiligde mappen met namen als 'documenten' en 'uploads'. De website van vakblad Villamedia werkt op dezelfde manier. 

De vakbond hoopt de site zo spoedig mogelijk weer online te brengen, en heeft een externe partij in de arm genomen om het lek te verhelpen.