Een werkgroep van Europese privacytoezichthouders gaat gezamenlijk het nieuwe privacybeleid van Facebook onder de loep nemen. Het Nederlandse College Bescherming Persoongegevens (CBP) leidt de taskforce.

Dat bevestigt het CBP woensdag tegenover NU.nl. Naast het CBP zitten ook de Belgische en Duitse privacywaakhonden in de werkgroep, en mogelijk sluit ook de Italiaanse toezichthouder zich aan bij de taskforce. Ze gaan hun onderzoeksbevindingen met elkaar delen.

De vier privacytoezichthouders onderzoeken of de privacyregels van Facebook wel stroken met de nationale wetten. De nieuwe voorwaarden van Facebook gingen op 30 januari in.

Zo deelt Facebook bijvoorbeeld gebruikersinformatie met Instagram en Whatsapp, diensten die onder de vleugels van het bedrijf vallen. Dit is overigens niet nieuw. De 'nieuwe' voorwaarden zijn vooral simpeler en overzichtelijker, waardoor dit soort dingen ineens meer opvallen.

Of de toezichthouders ook gezamenlijk naar de rechter stappen is afhankelijk van de bevindingen van de werkgroep. Er zijn wel Europese regels op het gebied van privcywetgeving, maar die zijn niet in alle landen op dezelfde manier ingevoerd. Het kan dus zo zijn dat bepaalde zaken wel toegestaan zijn in Nederland, terwijl ze in andere landen niet zijn toegestaan.

Het is niet de eerste keer dat zo'n werkgroep in het leven wordt geroepen. Eerder onderzocht een soortgelijke werkgroep al het privacybeleid van Google. 

Dit is wat Facebook doet met uw privégegevens