Het nemen van selfies met een smartphone is hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van een dodelijke vliegtuigcrash in Colorado op 31 mei 2014.

Dat concludeert de National Transportation Safety Board (NTSB) in een rapport over het ongeluk.

Het vliegtuigje verongelukte op 31 mei waarbij de piloot en één passagier om het leven kwamen. Na uitgebreid onderzoek bleek er niets mis te zijn met het vliegtuig en er waren ook geen bijzondere omstandigheden zoals bijvoorbeeld extreem harde wind.

"De afleiding van het gebruik van een telefoon heeft waarschijnlijk bijgedragen aan het ongeluk", aldus de NTSB in een verklaring tegenover Amerikaanse media.

Gopro

Tijdens de vluchten had de piloot een Gopro-camera boven zijn controlepaneel geplaatst waarbij de camera gericht was op de piloot en de passagiers. De NTSB heeft opnames bekeken van diverse vluchten waaronder die voorafgaand aan de fatale vlucht.

Van het ongeluk en die bewuste vlucht zijn geen beelden opgenomen, maar op diverse video's is te zien dat de piloot op een lage hoogte aan het sms'en was. Bovendien werden verschillende selfies gemaakt door de piloot en passagiers, soms zelfs met flits.

De NTSB noemt het "waarschijnlijk" dat gebruik van de smartphone tijdens de fatale vlucht de piloot zodanig heeft afgeleid dat hij de controle over het vliegtuigje is verloren.