Nederlandse hotels hebben goed internet in vergelijking met andere Europese hotels. Europa presteert wat betreft de kwaliteit van hotel-wifi bovendien beter dan de Verenigde Staten (VS).

Dat blijkt uit onderzoek van de website Hotelwifitest.com waar hotelgasten hun wifi-verbindingen kunnen meten.

46 procent van de hotels in Europa heeft een adequate wifi-verbinding. In Nederland ligt dat percentage zelfs nog wat hoger op 51,8 procent. In de VS heeft slechts 35 procent van de hotels een internetverbinding die als voldoende wordt aangemerkt.

Hotelwifitest.com stelt dat een wifi-verbinding een downloadsnelheid van ten minste 3 Mbps (0,38 MB per seconde) en een uploadsnelheid van 500 Kbps (62,5 KB per seconde) moet hebben om als 'adequaat' bestempeld te worden.

Azië heeft overigens de beste wifi-verbindingen in hotels met een kans van 50 procent dat het internet adequaat is.

Landen

In het onderzoek is ook een lijst bijgehouden van de 50 meest geteste landen wereldwijd. Landen met te weinig testresultaten om tot een goed gemiddelde te komen zijn uit de lijst gehaald.

Nederland staat wereldwijd op de 22e positie met 51,8 procent adequate wifi-verbindingen in hotels. Grote Europese landen als Spanje, Frankrijk en Portugal trekken veel toeristen, maar staan in de onderste regionen van de lijst.

Steden

Voor de top 50 van steden met de beste wifi is ook gekeken naar de 50 meest geteste steden. De enige Nederlandse stad in de lijst is Amsterdam waar 61,9 procent van de hotels adequate wifi aanbieden.

Daarmee staat Amsterdam op de achtste plek. In de top tien staan vijf Europese Steden, twee Aziatische steden en drie steden uit Noord-Amerika.

Gratis wifi

Hotelgasten in Azië hebben over het algemeen de minste kans op gratis wifi. Slechts 61 procent van de hotels waarvan de tarieven bekend zijn, biedt kosteloos internetverbinding op de kamer. In Europa ligt dat percentage op 75 procent en in de VS zelfs op 85 procent.

In Nederland heeft bijna 85 procent van de hotels gratis wifi op de kamer. In Amsterdam ligt dat percentage op hetzelfde niveau.