Spotify is door de aanhoudende onrust in Rusland niet van plan zijn streamingdienst daar aan te gaan bieden. Eigenlijk zou Spotify in oktober 2014 al naar Rusland komen.

Volgens het Russische persbureau RBC spelen de economische en politieke situatie in het land een rol, net als de nieuwe Russische internetwet. Dat meldt The Independent.

Eigenlijk was Spotify van plan in oktober 2014 al in Rusland te starten, maar die plannen werden opgeschoven naar dit jaar. Nu zijn de plannen voor onbepaalde tijd in de koelkast gezet.

Voormalig Google-topman Alexander Kubaneishvili zou Spotify in Rusland leiden, maar heeft nu aangegeven op te stappen. In een brief aan financiële partners legt Kubaneishvili uit waarom de streamingdienst voorlopig niet naar Rusland komt. Spotify weigert commentaar.

Internetwet

Rusland heeft zijn mogelijkheden voor censuur in de afgelopen maanden vergroot, en voerde ook een wet door die internetbedrijven verplicht Russische internetgegevens enkel op Russisch grondgebied te bewaren.

Google sloot op het ingaan van die wet zijn Russische kantoor al. Het bedrijf vertrok op die manier eerder al uit China wegens aangescherpte internetwetten.

Muziek zonder iets te doen: het toekomstbeeld van Spotify

Google-topman Eric Schmidt 'Rusland volgt China met internetcensuur'