Amerikaanse president Obama reserveert in zijn begroting voor 2016 veertien miljard dollar (12,4 miljard euro) voor betere cyberveiligheid voor zowel de overheid als bedrijven.

Met dat extra geld zouden de overheid en Amerikaanse bedrijven zich beter tegen cyberaanvallen moeten kunnen weren, meldt Reuters.

Obama pleit daarbij onder andere voor meer uitwisseling van data met bedrijven en andere landen. Ook moet het budget voor het terugslaan bij vijandige hacks omhoog, en wil de president dat er meer automatische systemen voor het opsporen en voorkomen van hacks worden opgezet.

Het budget voor cyberveiligheid neemt al jaren gestaag toe in de VS. Het geld in de begroting voor 2016 zou worden uitgetrokken voor specifieke programma's. Zo zou de Amerikaanse regering beter voorbereid gaan worden op cyberaanvallen.

Bedrijven

"Cyberbedreigingen gericht op de particuliere sector, belangrijke infrastructuur en de federale overheid tonen aan dat geen enkele sector, netwerk of systeem immuun is voor infiltratie", aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

De begroting van de regering Obama moet nog wel langs het Amerikaans Congres. Daar hebben de Republikeinen de meerderheid, het is onduidelijk hoeveel geld die uit willen trekken voor cyberveiligheid.

Obama stelde onlangs ook een nieuwe wet voor die bedrijven verplicht snel bij de overheid aan de bel te trekken in geval van een hack. Dat zou de schade van grote hacks zoals die op de filmdivisie van Sony eind 2014 moeten beperken. 

Obama wil dat bedrijven hacks binnen 30 dagen melden

De drie dingen die nodig zijn om cybercrime te bestrijden