Jay-Z koopt de onlangs in Nederland gelanceerde muziekstreamingdienst Tidal, die muziek aanbiedt in cd-kwaliteit in plaats van als gecomprimeerde mp3's.

Moederbedrijf Aspiro heeft de overname door Project Panther Bidco, het bedrijf van Jay-Z, vrijdag bevestigd.

De rapper betaalt 464 miljoen Zweede kroon (49,5 miljoen euro) voor Tidal en de zusterdienst WiMP.

Tidal onderscheidt zich door muziek aan te bieden in flac-formaat, waardoor dezelfde kwaliteit als op cd's wordt gehaald. Spotify en andere streamingdiensten gebruiken mp3-bestanden die zijn gecomprimeerd. Zij verbruiken daardoor minder data, maar bieden ook minder goede geluidskwaliteit. Een abonnement op Tidal kost 20 euro per maand, twee keer zo veel als bij concurrerende diensten.

De overname door Jay-Z is nog niet officieel rond, maar de grootste aandeelhouder van Aspiro heeft het overnamebod goedgekeurd en het bestuur raadt andere aandeelhouders aan om hetzelfde te doen.

De muziekdienst WiMP had in het derde kwartaal van 2014 ruim 500.000 betalende gebruikers, blijkt uit de meest recente kwartaalcijfers (pdf) van Aspiro. Het bedrijf draaide in dat kwartaal een omzet van 73,2 miljoen Zweedse kroon (7,8 miljoen euro) en draaide een nettoverlies van rond de 1,4 miljoen euro.

Muziek in cd-kwaliteit is terug, maar kan je het ook horen?